Omgeving Oudega en Eernewoude

 
Oudega is een dorpje midden in de Friese Wouden. Het heeft een kleine kern, een supermarkt en een echte bakker waar wij ons verse brood ’s ochtends vandaan halen. In het zuidwesten van Friesland liggen nóg twee dorpen met de naam Oudega. Eentje in de Gemeente Friese Meren (voorheen Gaasterland-Sloten). En eentje in Wymbritseradiel dat zich tegenwoordig Súdwest Fryslân mag noemen. Maar voor Justjesoars moet u toch echt in Smallingerland zijn: dichtbij Drachten en heerlijk centraal gelegen in het midden van Fryslân.
De meeste gasten komen niet voor de stad maar kiezen juist voor onze landelijke ligging net buiten het dorp. Zij genieten – los van de ruimte en rust op ons erf – van de vele activiteiten én de natuur rondom ons woudboerderijtje en het Nationaal Natuurgebied De Alde Feanen. In Eernewoude (Earnewâld in het Fries) is het bezoekerscentrum van dit natuurgebied gevestigd. In de vakanties is dit het startpunt van dagelijkse excursies, en rond het dorp zijn er diverse parkeerplaatsen om een wandel- of fietstocht op eigen houtje te ondernemen.

Bij slecht weer

Is het eens wat minder mooi weer? Geen probleem. Bezoek het nieuwe Fries Museum in Leeuwarden, het moderne Groninger Museum of rij met de auto via de toeristische route naar de gezellige stadsharten van Sneek, Drachten of Heerenveen. Dichterbij is ook nog van alles te bekijken, zoals het Landbouwmuseum aan de binnenhaven (van Eernewoude) of het Skûtsjemuseum naast Galerie Koopmans en de ambachtelijke meubelmakerij van Wester. Alles te Eernewoude. Oudega zelf heeft bovendien de Agaatha Kerk die wekelijks in de maanden juni, juli en augustus te bezichtigen is.

Wandelen of fietsen?

De omgeving van Oudega biedt weidse vergezichten maar ook volop luwte door de prachtige bomensingels. De fietsroute ‘De 8 van Grou’ gaat over 10 pontjes en is een trekpleister voor de hele regio. Neemt u zelf een elektrische fiets (of motor) mee? Dan kunt u deze gratis stallen in onze garage. Voor wandelaars wordt het wandelroute-netwerk ieder jaar weer uitgebreid met nieuw te ontginnen paden langs de mooiste plekjes. Zo heeft Oudega haar eigen gedichtenpad van vijftien kilometer over allerlei oude, in ere herstelde, boerenpaden. Deze route is vanuit Justjesoars zo op te pakken. En wilt u meer van de omgeving ontdekken? Dan helpen wij u graag aan tips of een wandelkaart.

B&B & vakantiehuisje, workshops & dagbesteding
Aagje en Henk Hooijenga
Adres: De Geasten 10,
9216 XT Oudega (gem. Smallingerland)

E-mail: info@justjesoars.nl
Mob. +31(0)614540086